Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam
"Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua
hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand.
Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa
Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu
bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti
Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
BAHAN-BAHAN
200 gm isi - dipotong kecil dan digaul dengan sedikit garam
bunga kobis secukupnya – dipotong ikut kesesuaian
4 jagung muda - dipotong
Sayur sawi – dipotong secukupnya
1/2 batang seleri - dipotong serong
1/2 biji cili benggala - dipotong kiub
1 biji cili merah - hiris
1/2 batang lobak merah – Potong bulat atau 4 segi
1 kiub perencah tomyam knorr/maggi - ni ikut banyak mana air nak
letak
3 ulas bawang putih - diketuk
2 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
Tomato sebiji potong 2
4 hirisan lengkuas - diketuk sedikit
1/4 hirisan bawang besar
minyak untuk menumis
garam dan air
1 Biji Limau Nipis – Tomyam mesti ada ciri asam
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bawang putih, serai dan bawang besar hingga
wangi. Masukkan perencah tomyam, daun limau purut dan ayam. Kacau dan biarkan
seketika agar ayam separuh masak.
Masukkan sedikit air, tambah sayuran seperti bunga kubis, carrot
dan putik jagung. Biarkan hingga empuk.
Setelah agak empuk, masukkan semua bahan dan tambah air ikut mana
yang diperlukan. Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam. Jika suka lebih
masam, boleh tambah sedikit jus perahan limau nipis.
No comments:
Post a Comment