Tuesday, November 07, 2017

RESEPI TOMYAM SAYUR

Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
BAHAN-BAHAN

200 gm isi  - dipotong kecil dan digaul dengan sedikit garam

bunga kobis secukupnya – dipotong ikut kesesuaian

4 jagung muda - dipotong

Sayur sawi – dipotong secukupnya

1/2 batang seleri - dipotong serong

1/2 biji cili benggala - dipotong kiub

1 biji cili merah - hiris

1/2 batang lobak merah – Potong bulat atau 4 segi

1 kiub perencah tomyam knorr/maggi - ni ikut banyak mana air nak letak

3 ulas bawang putih - diketuk

2 batang serai- dititik

6 helai daun limau purut

Tomato sebiji potong 2

4 hirisan lengkuas - diketuk sedikit

1/4 hirisan bawang besar

minyak untuk menumis

garam dan air

1 Biji Limau Nipis – Tomyam mesti ada ciri asam


PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bawang putih, serai dan bawang besar hingga wangi. Masukkan perencah tomyam, daun limau purut dan ayam. Kacau dan biarkan seketika agar ayam separuh masak.

Masukkan sedikit air, tambah sayuran seperti bunga kubis, carrot dan putik jagung. Biarkan hingga empuk.

Setelah agak empuk, masukkan semua bahan dan tambah air ikut mana yang diperlukan. Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam. Jika suka lebih masam, boleh tambah sedikit jus perahan limau nipis.

No comments:

Post a Comment