Halia (nama botani: Zingiber officinale
Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa
dalam masakan. Tanaman ini dipercayai berasal dari China dan kemudian merebak
penggunaannya ke India, Asia Tenggara, Afrika Barat dan Caribbean.
Antara negara yang banyak mengeluarkan halia
ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di
Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman
tunggal atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah dan
kelapa sawit.
Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa
Inggeris), jahe, aliah, jae, sipadeh, lia (Indonesia), dan kinkh atau
khing-daen (Thailand).
Kegunaannya sebagai ulam adalah dengan
menghiris rizom muda atau dilecek bersama sambal belacan dan dimakan
bersertakan nasi. Rasanya sedikit pedas dan lidas
AYAM MASAK HALIA
BAHAN- BAHAN
o
1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
o
3 sudu besar sos tiram
o
1/2 cawan air*
o
1 sudu kecil tepung jagung
o
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
o
1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
o
1 biji buah tomato - belah 4
o
1/2 batang lobak - Potong
kecil
o
minyak utk menumis
o
garam dan sedikit gula
BAHAN HIRIS
o
5 cm halia
o
1 labu bawang besar
o
3 ulas bawang putih
o
3 tangkai cili merah
o
4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah
CARA-CARANYA
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris
sehingga layu.
Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau
rata. Masukkan sikit air dan tutup.
Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan lobak
dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan
sehingga pekat.
Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau
rata.
Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment