Monday, November 06, 2017

RESEPI AYAM MASAK HALIA

Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Tanaman ini dipercayai berasal dari China dan kemudian merebak penggunaannya ke India, Asia Tenggara, Afrika Barat dan Caribbean.

Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah dan kelapa sawit.

Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris), jahe, aliah, jae, sipadeh, lia (Indonesia), dan kinkh atau khing-daen (Thailand).

Kegunaannya sebagai ulam adalah dengan menghiris rizom muda atau dilecek bersama sambal belacan dan dimakan bersertakan nasi. Rasanya sedikit pedas dan lidas

AYAM MASAK HALIA
 
http://www.opensnap.com
BAHAN- BAHAN
o   1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
o   3 sudu besar sos tiram
o   1/2 cawan air*
o   1 sudu kecil tepung jagung
o   1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
o   1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
o   1 biji buah tomato - belah 4
o   1/2 batang lobak  - Potong kecil
o   minyak utk menumis
o   garam dan sedikit gula

BAHAN HIRIS
o   5 cm halia
o   1 labu  bawang besar
o   3 ulas bawang putih
o   3 tangkai cili merah
o   4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah

CARA-CARANYA
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan lobak dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.

Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.

No comments:

Post a Comment