SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili
yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam,
cuka dan belacan.
IKAN TERUBUK
Ikan terubuk atau toli shad atau hering Cina
(Tenualosa toli) ialah ikan daripada famili Clupeidae, satu spesies shad
tersebar di barat Lautan Hindi dan Teluk Bengal ke Laut Jawa dan Laut China
Selatan. Ia boleh didapati di Mauritius[1] dan Mekong Kemboja berhampiran
sempadan Vietnam.Ia mendiami muara keruh deras dan perairan bersebelahan
pantai.
Sambal ialah salah satu hidangan istimewa
Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari
berbagai-bagai daerah
TERUBUK
MASIN MASAK SAMBAL
BAHAN-BAHAN
:
o
1 ekor ikan terubuk masin - dibersihkan dan dipotong
o
1 biji bawang besar - dihiris
o
4 sudu besar cili kisar
o
1 keping asam gelugur
o
Garam dan gula secukupnya
CARA-CARA
:
Panaskan
minyak dan goreng ikan terubuk hingga garing.
Angkat
dan toskan.
Tumis
bawang besar hingga layu.
Masukkan
cili kisar dan asam gelugur dan kacau hingga garing.
Perasakan
garam dan gula secukupnya.
Masukkan
ikan terubuk goreng dan gaul rata.
Sedia
dihidang.
Makan
bersama nasi putih panas
No comments:
Post a Comment