Monday, November 06, 2017

RESEPI TERUBUK MASIN MASAK SAMBAL

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.

IKAN TERUBUK
Ikan terubuk atau toli shad atau hering Cina (Tenualosa toli) ialah ikan daripada famili Clupeidae, satu spesies shad tersebar di barat Lautan Hindi dan Teluk Bengal ke Laut Jawa dan Laut China Selatan. Ia boleh didapati di Mauritius[1] dan Mekong Kemboja berhampiran sempadan Vietnam.Ia mendiami muara keruh deras dan perairan bersebelahan pantai.

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah

TERUBUK MASIN MASAK SAMBAL
 
Sekadar Hiasan
BAHAN-BAHAN :
o   1 ekor ikan terubuk masin - dibersihkan dan dipotong
o   1 biji bawang besar - dihiris
o   4 sudu besar cili kisar
o   1 keping asam gelugur
o   Garam dan gula secukupnya

CARA-CARA :
Panaskan minyak dan goreng ikan terubuk hingga garing.
Angkat dan toskan.
Tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan cili kisar dan asam gelugur dan kacau hingga garing.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ikan terubuk goreng dan gaul rata.
Sedia dihidang.

Makan bersama nasi putih panas

No comments:

Post a Comment