Biryani (Nasta'liq: بریانی ; Bahasa
Hindi: बिरयानी) atau
"Biriani" / "Beriani" adalah hidangan berupa nasi (biasanya
dari beras "Basmati") yang dimasak dengan rempah-rempah lalu bisa
ditambah dengan sayuran, atau daging. Makanan ini berasal dari Asia Selatan
(India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka). Di Indonesia dan Malaysia,
hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi (nasi biryani, nasi briyani, nasi
briani, atau nasi beriani
Nama hidangan ini ("Biryani")
berasal dari Bahasa Persia, beryā(n) (بریان) yang berarti
goreng atau panggang. Pada zaman dulu, beras digoreng di dalam Minyak samin
sebelum direbus di dalam air bersama rempah-rempah hingga setengah masak.
RESEPI BERIANI / BIRYANI
BAHAN- BAHAN
1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan
toskan)
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air*
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
1 biji buah tomato - belah 4
1/2 batang lobak - Potong kecil
minyak utk menumis
garam dan sedikit gula
BAHAN HIRIS
5 cm halia
1 labu
bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah
CARA-CARANYA
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris
sehingga layu.
Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau
rata. Masukkan sikit air dan tutup.
Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan lobak
dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan
sehingga pekat.
Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau
rata.
Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment