Monday, November 06, 2017

RESEPI BERIANI / BIRYANI

Biryani (Nasta'liq: بریانی ; Bahasa Hindi: बिरयानी) atau "Biriani" / "Beriani" adalah hidangan berupa nasi (biasanya dari beras "Basmati") yang dimasak dengan rempah-rempah lalu bisa ditambah dengan sayuran, atau daging. Makanan ini berasal dari Asia Selatan (India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka). Di Indonesia dan Malaysia, hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi (nasi biryani, nasi briyani, nasi briani, atau nasi beriani

Nama hidangan ini ("Biryani") berasal dari Bahasa Persia, beryā(n) (بریان) yang berarti goreng atau panggang. Pada zaman dulu, beras digoreng di dalam Minyak samin sebelum direbus di dalam air bersama rempah-rempah hingga setengah masak.

RESEPI BERIANI / BIRYANI
 
Sekadar Hiasan
BAHAN- BAHAN
1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air*
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
1 biji buah tomato - belah 4
1/2 batang lobak  - Potong kecil
minyak utk menumis
garam dan sedikit gula

BAHAN HIRIS
5 cm halia
1 labu  bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah

CARA-CARANYA
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan lobak dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.


No comments:

Post a Comment