Kari ialah
nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India,
Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia
Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India
merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang
kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa
asli masing-masing di sana.
BAHAN-BAHAN
o 500 gm sotong saiz sederhana dicuci dan dibuang pundi hitamnya
o 500 gm sotong saiz sederhana dicuci dan dibuang pundi hitamnya
o 3 biji
bawang sederhana besar dikisar
o 1/2 inci
halia dikisar
o 2 biji
bawang putih dikisar
o 1-2 sudu
besar cili kering dikisar
o 5-7 biji
bawang merah dimayang
o 3 biji
bawang putih dimayang
o 3 sudu besar
rempah kari ikan HPA
o air asam
jawa
o gula, garam
dan perasa
CARA-CARANYA:
1. Bancuh bahan-bahan yang dikisar dengan serbuk kari dan air asam jawa dan jadikan pes.
2. Tumis bahan-bahan yang dimayang hingga perang dan masukkan cili kisar diikuti dengan pes kari.
3. Setelah bahan-bahan yang ditumis pecah minyak, masukkan sotong dan sedikit air (sotong mengeluarkan air sendiri ketika dimasak).
4. Setelah mendidih masukkan gula, garam dan perasa secukupnya.
1. Bancuh bahan-bahan yang dikisar dengan serbuk kari dan air asam jawa dan jadikan pes.
2. Tumis bahan-bahan yang dimayang hingga perang dan masukkan cili kisar diikuti dengan pes kari.
3. Setelah bahan-bahan yang ditumis pecah minyak, masukkan sotong dan sedikit air (sotong mengeluarkan air sendiri ketika dimasak).
4. Setelah mendidih masukkan gula, garam dan perasa secukupnya.
No comments:
Post a Comment