Tuesday, November 07, 2017

RESEPI MASAK TOMYAM AYAM

BAHAN-BAHAN
500gm - Ayam yang telah dipotong kecil.
1 batang Lobak Merah 
5 kuntum cendawan  -
2 biji bawang besar -  yang telah dihiris.
3 biji bawang putih.
2 biji cili api yang telah diketuk.
2 batang serai yang telah diketuk-ketuk.
2 biji limau nipis
5 helai limau purut.
1 kiub perencah tom yam knorr/Maggi.
3 cawan air.
Garam dan serbuk perasa.
Minyak untuk menumis.
5 – 10 biji Cili Padi – Tomyam wajib la pedas

CARA-CARANYA:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan merah hingga perang dan berbau wangi.

2. Masukkan ayam ke dalam kuali dan kacaukannya hingga separuh masak.


3. Masukkan air sehingga mendidih dan kemudiannya masukkan serai, daun limau dan bawang besar.


4. Kemudian masukkan kiub tomyam knorr dan perahkan limau serta cili api.


5. Masukkan daun limau purut serta garam dan serbuk perasa.  Biarkan mendidih sehingga masak sepenuhnya.

Nikmati Tomyam bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment