Monday, November 06, 2017

RESEPI SARDIN MASAK KARI


IKAN SARDIN
Sardin merupakan ikan laut yang terdiri dari beberapa spesies dari famili Clupeidae. Ikan ini mampu bertahan hingga kedalaman lebih dari 1.000 meter. Ikan ini amat bagus digunakan sebagai makanan dihidangkan dengan sos cili atau sos tomato.

KARI
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

RESEPI SARDIN MASAK KARI



sekadar Hiasan


BAHAN-BAHAN:
o  3 - 4 ketul ikan sardin saiz besar
o  3 biji ubi kentang  - potong empat
o  3 sudu besar serbuk kari ikan
o  1 biji bawang besar
o  2 ulas bawang putih
o  2 - 3 ulas bawang merah
o  2 sudu besar asam jawa
o  2 tangkai daun kari
o  Air secukupnya
o  Sedikit minyak
o   garam

CARA MENYEDIAKAN

Kisar atau tumbuk halus bawang putih dan bawang merah dan Potong kasar bawang besar
Tumis bawang yang ditumbuk, bawang besar dan daun kari hingga naik baunya
Masukkan serbuk kari dan air. Biar mereneh dan pecah minyak

Masukkan kentang, air dan garam. Masak hingga kentang empuk

No comments:

Post a Comment