Sunday, November 05, 2017

RESEPI SUP CENDAWAN


Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.

Sup Cendawan

Sekadar Hiasan

Bahan-bahan
ü 230 gram cendawan segar (biasa saya guna cendawan butang) dipotong nipis – kalau tiada pilihan, cedawan butang dalam tin pun ok.
ü 2 sudu besar bawang besar yang dicincang kasar
ü 1-2 ulas bawang putih dicincang halus
ü 2 sudu besar mentega
ü 2-3 sudu besar tepung gandum – ketepikan.
ü 2 cawan stok ayam
ü 1 cawan krim cair (light cream) / 1 cawan susu sejat (saya guna susu segar)
ü 1/2 sudu teh garam
ü 1/4 sudu teh serbuk lada hitam
ü 1/4 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)

Cara-cara

ü Cairkan mentega di dalam kuali yang agak besar dan dalam.
ü Masukkan bawang besar, bawang putih dan cendawan. Goreng sehingga bawang menjadi lembut (layu).
ü Campurkan 2 sudu besar tepung gandum dan kacau.
ü Masukkan stok ayam dan panaskan sehingga menjadi pekat sedikit serta teruskan mengacau tanpa berhenti.
ü Kacau krim/susu bersama baki 1 sudu besar tepung gandum terlebih dahulu. Kemudian masukkan ke dalam sup.
ü Masukkan rempah-ratus.
ü Teruskan mengacau sehingga menjadi pekat. Sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment