SOLOK LADA
Solok lada atau juga dikenali sebagai lada sumbat merupakan sejenis masakan tradisional Melayu. Masakan ini popular di negeri Kelantan dan Terengganu dan merupakan hidangan istimewa di sana. Solok lada dibuat daripada lada hijau yang dibelah dan disumbat dengan inti yang diperbuat daripada kelapa parut, isi ikan, dan santan. Lauk ini biasanya dimakan bersama nasi kerabu.
Sekadar Hiasan |
Bahan Bahan
o
1 biji kelapa - preferably beli kelapa yang tak terlalu tua
o
6 ekor ikan sardine – rebus, buang tulang dan tumbuk lumat
o
250ml santan pekat
Bahan
Dikisar
o
10 ulas bawang merah atau 2 biji bawang besar
o
2 inci halia
o
garam halus
o
Gula
Cara proses
Kelapa
di tumbuk lumat dan digaul dengan ikan dan bahan tumbuk.
Sumbat
ke dalam lada hijau yang telah dibelah dan dibuang biji.
Susun
ke dalam periuk, dan tuangkan santan pekat. Tutup periuk
Didihkan,
kemudian, perlahan api dan masak .siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment