Kicap ialah
penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis
atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau
kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan
berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat
diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin
adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga
dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
BAHAN-BAHAN
600g sotong
- dibersihkan dan dipotong bulat 1 inci dan ditoskan airnya.
1 biji
bawang besar - dimayang bulat
3 biji cili
merah/hijau - dihiris kasar
2 keping
asam gelugor
Kicap lemak
manis secukupnya
Sedikit
garam
BAHAN TUMBUK/HIRIS HALUS:
3 ulas
bawang putih
1 biji
bawang besar saiz sederhana
CARA-CARANYA:
1. Panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul rata hingga bawang besar layu dan sotong masak. (Masak sotong jangan terlalu lama, nanti dagingnya akan liat.)
3. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
1. Panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul rata hingga bawang besar layu dan sotong masak. (Masak sotong jangan terlalu lama, nanti dagingnya akan liat.)
3. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment