Monday, November 06, 2017

RESEPI MEMBUAT ROTI NAAN DAN KEEMA

ROTI NAAN / ROTI TEMPAYAN
Roti Tempayan atau roti naan (Urdu/Parsi: نان, IPA [nɑn]) merupakan sejenis roti tanpa penaik (yis) yang dimasak dengan cara menampalkannya dalam tempayan. Roti yang berbentuk bulat dan nipis ini mempunya beberapa ramuan, ia termasuk tepung gandum, lelemak, dan rempah. Ia dimakan bersama kuah dal, atau kari dan kadang-kala dihidangkan bersama ayam tanduri.

Roti jenis leper ini dimasak dengan menggunakan tempayan untuk membakar roti, dikalangan penduduk Asia Tengah dan Asia Selatan, tempayan pembakar ini dikenali sebagai tandoor.Roti yang telah siap dibakar akan disapu dengan mentega atau minyak sapi.



RESEPI MEMBUAT ROTI NAAN



BAHAN-BAHAN:
o  500g tepung roti atau tepung ringan
o  6 sudu makan minyak masak
o  1 cawan plain yourgert
o  3 sudu makan gula
o  3 camt yis mauripan
o  1 1/2 camt baking powder
o  1camt garam
o  230ml air suam

CARA MENYEDIAKAN
o  satukan tepung, yis, baking powder, yourgert, minyak masak
o  bancuhkan air suam bersama gula dan garam hingga larut
o  tuangkan ke dalam adunan tepung tadi
o  uli hingga doh sebati dan menjadi lembut
o  pastikan doh jangan terlalu keras atau lembik
o  biarkan adunan naik dua kali ganda
o  apabila sudah naik tumbuk adunan dengan tangan
o  kemudian uli dan biarkan dia naik sekali lagi
o  bahagikan adunan berbentuk bulat-bulat
o  griskan setiap bahagian dengan marjerin
o  biarkan hingga dia naik sekali lagi
o  taburkan tepung di atas papan pencanai
o  canai adunan dengan jari hingga menjadi leper lebih kurang 1/2"
o  panaskan kuali leper tanpa minyak dengan api kecil
o  letakkan adunan yang telah dicanai ke dalam kuali
o  renjiskan dengan sedikit air
o  tutupkan kuali biar roti masak kekuningan
o  terbalikan roti naan jangan sampai hangus
o  angkat dan hidangkan.

RESEPI MEMBUAT KEEMA
sekadar Hiasan

BAHAN-BAHAN:
o  400g daging kisar
o  2 biji kentang dipotong dadu
o  1 batang karot dipotong dadu
o  1 tin kecil kacang peas
o  1 biji bawang besar dipotong dadu
o  3 biji bawang putih dicincang
o  3 sudu makan serbuk kari dijadikan pes
o  2 sudu makan cili giling

CARA MENYEDIAKAN
o  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan rempah penumi
o  masukkan cili giling dan pes kari kemudian tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan daging kisar dan sedikit air
o  biarkan sekejap hingga daging masak
o  kemudian masukkan kentang dan karot, masak hingga empuk
o  sesuaikan rasa masinnya kemudian masukkan kacang pes
o  masak hingga kuah menjadi sedikit pekat
o  bolehlah dihidang bersama roti naan
orempah penumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih)
o  garam secukup rasa
o  boleh juga ditambah dengan potongan daun ketumbar jika suka

No comments:

Post a Comment