Sunday, November 05, 2017

RESEPI KERUTUP ITIK



BAHAN BAHAN

1 ekor itik - potong kecil ikut suka / 16 potongan
kerisik
Santan – setengah kg
2 asam keping
1 keping nisang sederhana
 Garam, gula
Rempah kerutup.
Rempah kasar (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga)
2 btg serai - ketuk
Bawang besar
 cili merah - 4 biji, potong panjang

BAHAN KISAR
20 ulas bwg merah
10 ulas bwg putih
3 inci halia
2 inci lengkuas
 6-8 tbs cili boh

CARA MASAK

panaskan minyak dalam periuk, tumis rempah kasar.

Masukkan bahan yang ttelah dikisar tadi dan goreng sampai garing.
Masukkan cili boh, tumis sampai garing dan masukkan rempah kerutup dan sedikit air.

Masukkan kerisik, asam keping, nisang dan garam.

Apabila rempah dah garing masukan daging itik.

Kemudian masukkan santan pekat, serai dan sampai kuah jadi pekat.


Masukkan bawang besar dan cili merah biar selama 10 minit dan boleh la tutup api.

No comments:

Post a Comment