1 ekor itik
- potong kecil ikut suka / 16 potongan
kerisik
Santan –
setengah kg
2 asam keping
1 keping
nisang sederhana
Garam, gula
Rempah
kerutup.
Rempah kasar
(kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga)
2 btg serai
- ketuk
Bawang besar
cili merah -
4 biji, potong panjang
BAHAN KISAR
20 ulas bwg
merah
10 ulas bwg
putih
3 inci halia
2 inci
lengkuas
6-8 tbs cili
boh
CARA MASAK
panaskan
minyak dalam periuk, tumis rempah kasar.
Masukkan
bahan yang ttelah dikisar tadi dan goreng sampai garing.
Masukkan
cili boh, tumis sampai garing dan masukkan rempah kerutup dan sedikit air.
Masukkan
kerisik, asam keping, nisang dan garam.
Apabila
rempah dah garing masukan daging itik.
Kemudian
masukkan santan pekat, serai dan sampai kuah jadi pekat.
Masukkan
bawang besar dan cili merah biar selama 10 minit dan boleh la tutup api.
No comments:
Post a Comment