Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili
yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam,
cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan istimewa
Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari
berbagai-bagai daerah.
o
4 ekor ikan selayang/ikan sardin
o
3 biji mangga muda
o
5 biji cili padi
o
Garam secukup rasa.
Cara Penyediaan
Rebus ikan dengan air sedikit sahaja.
Setelah ikan masak, ambil isi ikan sahaja.
Ketepikan.
Mangga muda tadi dicincang nipis.
Tumbuk hingga lumat cili padi dengan
menggunakan lesung.
Kemudian masukkan garam dan mangga yang telah
dicincang tadi. Tumbuk lagi.
Kemudian masukkan isi ikan. Tumbuk
kasar-kasar. Gaulkan sehingga semua sebati.
Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment