Kicap ialah penyedap makanan yang berupa
cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas
pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun
ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang
umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek
padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap
manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
RESIPI AYAM
MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
o
6-7 ketul ayam
o
Kicap lemak manis
o
1/2 biji bawang besar Holland
o
1 tangkai cili merah/cili padi
o
Beberapa helai daun kari
BAHAN KISAR
o
3 ulas bawang merah
o
2 ulas bawang putih
PROSES MASAK
Goreng
ayam yang telah dilurkan .Toskan
Panaskan
minyak menggoreng ayam dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau
rata.
Masukkan pula kicap lemak manis secukupnya.
Akhir sekali, masukkan bawang besar dan cili
merah. Sesuaikan rasa.
No comments:
Post a Comment