Sunday, November 05, 2017

RESEPI PENGAT UBI KELEDEK

Pengat ubi  atau juga dikenali sebagai sira ubi merujuk kepada jenis masakan berkuah manis ("jenis pengat") yang menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama yang dimasak. Pengat ubi merupakan sejenis hidangan yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Pengat ubi merupakan ubi kayu yang direbus dan disira dalam kuah pekat yang lemak manis.

Pengat ubi kayu atau juga dikenali sebagai sira ubi merujuk kepada jenis masakan berkuah manis ("jenis pengat") yang menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama yang dimasak. Pengat ubi merupakan sejenis hidangan yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Pengat ubi merupakan ubi kayu yang direbus dan disira dalam kuah pekat yang lemak manis.

BAHAN BAHAN
  • setengah kg ubi keledek
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 sudu besar kapur makan
  • 5 kuntum bunga cengkih (kalau tak suka boleh dikurangkan)
  • daun pandan
  • 1 sudu kecil garam

CARA MASAK
  • kikis/ buang  kulit ubi keledek dan potong agak tebal supaya tak hancur.
  • Rendam dalam air yang dicampurkan kapur makan selama 30minit (kalau rendam lagi lama lagi keras sira keledek).
  • Masakkan gula dengan 3 cawan air + bunga cengkih + garam dan daun pandan sehingga likat.
  • Basuh ubi yang telah direndam, toskan dan masukkan ke dalam air gula tadi.
  • Balik-balikkan perlahan-lahan sehingga ubi masak.
  • Letakkan hanya sedikit air kerana labu itu sendiri akan mengeluarkan air.siap masak

No comments:

Post a Comment