BAHAN-BAHAN:
5 – 6 ekor sotong potong bulat
Dakwat hitam sotong. Gunalah dakwat 2-3 ekor sotong.
10 - 20 biji cili padi
Serai - diketuk
1-2 asam keping (bergantung pada size)
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
BAHAN DIKISAR:
Halia
Kunyit
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 – 6 ekor sotong potong bulat
Dakwat hitam sotong. Gunalah dakwat 2-3 ekor sotong.
10 - 20 biji cili padi
Serai - diketuk
1-2 asam keping (bergantung pada size)
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
BAHAN DIKISAR:
Halia
Kunyit
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
CARA MEMASAK
1. Bersihkan sotong dan toskan
2. Panaskan minyak dalam kuali kemdian tumis bahan kisar kering sehingga naik bau. Kemudian masukkan serai yang diketuk tadi. Gaul sebati
3. Masukkan dakwat sotong, kacau. Kemdian baru lah masukkan sotong yang ditos tadi bersama asam keping, garam dan gula
4. Makanan siap untuk dihidang
1. Bersihkan sotong dan toskan
2. Panaskan minyak dalam kuali kemdian tumis bahan kisar kering sehingga naik bau. Kemudian masukkan serai yang diketuk tadi. Gaul sebati
3. Masukkan dakwat sotong, kacau. Kemdian baru lah masukkan sotong yang ditos tadi bersama asam keping, garam dan gula
4. Makanan siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment