Tom yam
(bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam
"Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua
hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand.
Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa
Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu
bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti
Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam
memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba
wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun
dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
RESEPI TOMYAM SEAFOOD
BAHAN BAHAN
10 ekor udang segar
3 ekor sotong -
potong membulat
Segenggam lala
2 batang serai -
dititik
Sedikit lengkuas
Cendawan tiram putih
- ikut suka
1 labu bawang besar -
potong membulat
5 – 10 biji
cili padi - ketuk
2 biji tomato - belah
4
5 helai daun
limau purut
Sedikit daun Ketumbar
1 Biji Limau Nipis –
Perah jus
1 paket pes tomyam –
adabi
Cendawan kering -
rendam bagi kembang
PROSES PENYEDIAAN
Didihkan air
dalam periuk. Masukkan
pes tomyam, tomato dan serai.
Masukkan
udang, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan tiram dan cendawan
kering serta bawang merah.
Masukkan
sotong dan lala. Biarkan mendidih sebentar. Jangan lama,nanti sotong akan keras.
Masukkan
garam, jus limau Nipis dan daun ketumbar. Siap
untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment