Tuesday, November 07, 2017

RESEPI TOMYAM SEAFOOD

Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.

RESEPI TOMYAM SEAFOOD

BAHAN BAHAN

10 ekor udang segar
3 ekor sotong - potong membulat
Segenggam lala
2 batang serai - dititik
Sedikit lengkuas
Cendawan tiram putih - ikut suka
1 labu bawang besar - potong membulat
5 – 10  biji cili padi - ketuk
2 biji tomato - belah 4
5  helai daun limau purut
Sedikit daun Ketumbar
1 Biji Limau Nipis – Perah jus
1 paket pes tomyam – adabi
Cendawan kering - rendam bagi kembang

PROSES PENYEDIAAN
Didihkan air dalam periuk. Masukkan pes tomyam, tomato dan serai.

Masukkan udang, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan tiram dan cendawan kering serta bawang merah.

Masukkan sotong dan lala. Biarkan mendidih sebentar. Jangan lama,nanti sotong akan keras.


Masukkan garam, jus limau Nipis  dan daun ketumbar. Siap untuk  dinikmati

No comments:

Post a Comment