Sup adalah
makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau
sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran
dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan
mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga
rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
Secara
tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih atau cair dan
sup pekat. Klasifikasi Perancis bagi sup cair adalah kaldu dan consommé. Sup
pekat dikelaskan bergantung kepada jenis ejen penebalan digunakan: puri adalah
sup sayur dipekatkan dengan kanji; bisk diperbuat daripada puri kerang atau
sayur-sayuran dipekatkan dengan krim; sup krim dipekatkan dengan sos béchamel;
dan veloutés dipekatkan dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang
biasa digunakan untuk memekatkan sup dan kaldu termasuk telur, nasi, lentil,
tepung dan gandum; banyak sup popular juga menggunakan lobak merah dan kentang.
Bahan-bahan:
o
4 biji telur
(dipukul hancur)
o
1 tangkai
daun bawang (dipotong kasar)
o
2 biji bawah
merah - dihiris
o
1 ulas
bawang putih - dihiris
o
1 cawan air
o
3 1/2 sudu
besar minyak
o
1/2 sudu
kecil serbuk lada putih
o
1/4 sudu
kecil serbuk perasa
o
Garam
secukup rasa
Cara menyediakannya;
ü Panaskan minyak di dalam periuk dan goreng telur
ü Kacau seketika dan masukkan bahan-bahan selebihnya iaitu daun
bawang, bawang putih dan bawang merah, air, garam, serbuk perasa dan serbuk
lada putih.
ü Kacau rata dan biarkan hingga mendidih
ü Sup telur siap untuk dihidang bersama nasi putih.
ü Selamat mencuba.
Rujukan
:http://www.aynorablogs.com/
No comments:
Post a Comment