Monday, November 06, 2017

RESEPI PINDANG CEMPLONG IKAN SUSU

Ikan bandeng (Chanos chanos) atau ikan susu adalah ikan popular di Asia Tenggara. Ikan ini merupakan satu-satunya spesies yang masih ada dalam suku Chanidae (bersama enam genus tambahan dilaporkan pernah ada namun sudah pupus Dalam bahasa Bugis dan Makassar dikenal sebagai ikan bolu, dan dalam bahasa Inggris milkfish


BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan susu saiz sederhana
10 - 20 tangkai cili padi
5 ulas Bawang Merah
1 inchi halia*
1 inci kunyit hidup*
1 batang serai dititik
Air Asam Jawa
Garam
Maggi Cukup rasa
minyak untuk menumis

CARA MENYEDIAKAN
Basuh dan bersihkan ikan.

Tumbuk halus ramuan yang bertanda *

Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan ramuan yang ditumbuk tadi bersama dengan  serai yang telah dititik hingga garing dan naik bau wangi.

Masukkan air asam asam jawa, biarkan mendidih sekejap.

kemudian barulah masukkan ikan. Sesuaikan rasa masam dan masin. Biarkan sampai ikan masak.

kemudian hidangkan.

No comments:

Post a Comment