Ikan bandeng (Chanos chanos) atau ikan susu adalah
ikan popular di Asia Tenggara. Ikan ini merupakan satu-satunya spesies yang
masih ada dalam suku Chanidae (bersama enam genus tambahan dilaporkan pernah
ada namun sudah pupus Dalam bahasa Bugis dan Makassar dikenal sebagai ikan
bolu, dan dalam bahasa Inggris milkfish
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan susu saiz sederhana
10 - 20 tangkai cili padi
5 ulas Bawang Merah
1 inchi halia*
1 inci kunyit hidup*
1 batang serai dititik
Air Asam Jawa
Garam
Maggi Cukup rasa
minyak untuk menumis
10 - 20 tangkai cili padi
5 ulas Bawang Merah
1 inchi halia*
1 inci kunyit hidup*
1 batang serai dititik
Air Asam Jawa
Garam
Maggi Cukup rasa
minyak untuk menumis
CARA MENYEDIAKAN
Basuh dan bersihkan ikan.
Tumbuk halus ramuan yang bertanda *
Basuh dan bersihkan ikan.
Tumbuk halus ramuan yang bertanda *
Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan ramuan
yang ditumbuk tadi bersama dengan serai
yang telah dititik hingga garing dan naik bau wangi.
Masukkan air asam asam jawa, biarkan mendidih
sekejap.
kemudian barulah masukkan ikan. Sesuaikan
rasa masam dan masin. Biarkan sampai ikan masak.
kemudian hidangkan.
No comments:
Post a Comment