Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN-BAHAN
o
300gm sotong
segar
o
secekak
kacang panjang (dipotong)
o
serbuk
kunyit
o
garam
secukupnya
o
bawang besar
(dipotong bulat)
o
2 biji cili
merah (dipotong)
o
sebiji
tomato (dibelah empat)
o
sedikit
perasa jika suka
o
sedikit
minyak masak
CARA-CARANYA:
1. Sotong dibersihkan dan digaul dengan garam dan kunyit secukupnya. Perapkan seketika.
2. Masukkan minyak masak ke dalam kuali. Masukkan sotong yang digaul dengan garam
3. kunyit, goreng sekejap sehingga berminyak. Masukkan kacang panjang, buah tomato, bawang besar serta cili merah. Biarkan seketika.
4. Akhir sekali masukkan garam serta perasa. Sedia untuk diangkat.
1. Sotong dibersihkan dan digaul dengan garam dan kunyit secukupnya. Perapkan seketika.
2. Masukkan minyak masak ke dalam kuali. Masukkan sotong yang digaul dengan garam
3. kunyit, goreng sekejap sehingga berminyak. Masukkan kacang panjang, buah tomato, bawang besar serta cili merah. Biarkan seketika.
4. Akhir sekali masukkan garam serta perasa. Sedia untuk diangkat.
No comments:
Post a Comment