Tuesday, November 07, 2017

RESEPI TOMYAM CAMPUR

Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek. 

BAHAN-BAHAN
Ayam - potong dadu – saya suka ada tulang sikit
Udang - beberapa ekor
Perencah tomyam
Kiub tomyam
3 ulas Bawang putih  - Diketuk shj
Bawang besar holland (kuning) setengah labu - dipotong
1 Biji buah Tomato
1 Batang Lobak Merah dipotong memanjang
Bunga kobis – Potong sesuai
Buah Jagung Mudah  - belah 2
Batang Saderi  - potong2
2 Batang Serai  - Ketuk
8 Helai  Daun limau purut
2 Biji  limau nipis  - Perah jus
Garam
Gula
Minyak masak
10 Biji Chili Padi – Tomyam kena pedas baru sodap

CARA-CARANYA:
1.Didihkan air stock ayam/daging dalam periuk.

2. Masukkan isi ayam dan daging . Masak sehingga daging dan ayam empuk.

3. Masukkan pes tomyam, udang, serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan dan bawang merah.

4. Biar mendidih masukkan stok ikan, gula, garam, jus limau, tomato dan daun ketumbar. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment