Sunday, November 05, 2017

RESEPI AYAM MASAK KAM HEONG

Kam Heong (Cina : 金香) asalnya adalah masakan dari negara china- harfiah "wangian emas" dalam bahasa Melayu, Kam Heong adalah kaedah memasak yang dibangunkan di Malaysia, dan adalah satu contoh yang baik bagi gaya masakan sebuah negara berbudaya majmuk. Keamatan aromatik dengan cili burung, daun kari, udang kering hancur, serbuk kari, sos tiram dan pelbagai perisa lain menghasilkan sos tumis serbaguna yang sesuai dengan ayam, kerang, ketam, udang dan sotong.

AYAM MASAK KAM HEONG
 
http://engkumuzahadin.blogspot.com
BAHAN BAHAN
o  500 gm ayam
o  4 tangkai cili padi - diketuk
o  2 tangkai cili merah - dihiris
o  2 labu bawang besar - dicincang
o  4 ulas bawang putih - dicincang
o  2 sudu makan rempah kari
o  2 sudu makan cili sos cili
o  2 sudu makan sos tomato
o  2 sudu makan kicap
o  2 sudu makan sos tiram
o  5 helai daun kari
o  Garam dan gula secukup rasa

CARA MASAK 
Gaulkan ayam bersama sedikit tepung jagung dan sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan putih hingga naik baunya.

Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, daun kari, kicap dan juga sos tiram. Kacau rata dan biarkan hingga kuah menjadi pekat. Tambahkan air jika perlu.

Setelah itu, masukkan ayam bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan ayam rata.

Masukkan garam, gula.


Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment