KICAP
Kicap ialah penyedap makanan yang berupa
cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas
pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun
ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang
umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek
padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu. Kicap masin adalah lebih
cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai
salah satu bahannya.
IKAN BAWAL
Ikan Bawal (Bramidae) merupakan satu famili
ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada dua
jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi
permintaannya berbanding yang bawal hitam. Ikan Bawal banyak terdapat di Lautan
Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.
RESEPI IKAN BAWAL MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN :
o
2 ekor ikan bawal emas - dibersihkan
o
Sedikit daun ketumbar
o
1 biji bawang besar - hiris bulat
o
4 biji bawang merah - hiris
o
4 ulas bawang putih - dicincang
o
1 in halia - hiris
o
2 biji cili merah - hiris
o
1 sudu besar cili kisar
o
1 sudu makan sos tiram
o
2 sudu makan sos cili
o
Kicap manis secukupnya
o
1 cawan air
o
Garam secukupnya
CARA-CARA :
Ikan dibersihkan dan dilumur bersama kunyit
dan garam kemudian digoreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang, halia dan cili merah hingga
wangi.
Masukkan cili kisar dan semua sos. kacau
rata.
Tuangkan kicap secukupnya dan air. Kacau
hingga rata dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan ikan dan bawang besar dan gaul.
Taburkan daun ketumbar.
Siap untuk dimakan bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment