http://info--bloggue.blogspot.my |
Bahan-Bahan
o
1 biji jantung pisang - dihiris dan dicelur sekejap
o
5 biji cili hijau / cili padi, untuk lebih pedas
o
1/2 ekor ayam - di potong kecil ( biasa guna bahagian tulang ,
hati n pedal)
o
1 inci halia - Dikisar
o
1 inci lengkuas - Dikisar
o
Sedikit kunyit hidup - Dikisar
o
6 ulas bawang merah @ 1 labu bawang besar holland - Dikisar
o
1 ulas bawang putih- Dikisar
o
1 sudu besar ketumbar biji - disagai dan ditumbuk halus
o
5 tangkai cili kering - Dikisar
o
3 cawan santan
o
2 sudu besar kerisik
o
1 keping asam keping
o
garam, nisan/gula melaka,
secukup rasa
Cara Membuat
ü Kisarkan
bahan bahan yang ditanda kisar.
ü sediakan
kuali, masukkan ayam, bahan bahan kisar tadi
ü garam , nisan, asam keping, dan di masak seketika, atau ayam separuh
masak.
ü Kemudian
masukkan jantung pisang , guna kan api yang sederhana, selepas itu masukkan
kerisik, dan cili hijau. masaklah sehingga kuah tinggal sedikit, atau hampir
kering.
No comments:
Post a Comment