Sunday, November 05, 2017

TERESEK JANTUNG PISANG



http://info--bloggue.blogspot.my


Bahan-Bahan

o  1 biji jantung pisang - dihiris dan dicelur sekejap
o  5 biji cili hijau / cili padi, untuk lebih pedas
o  1/2 ekor ayam - di potong kecil ( biasa guna bahagian tulang , hati n pedal)
o  1 inci halia - Dikisar
o  1 inci lengkuas - Dikisar
o  Sedikit kunyit hidup - Dikisar
o  6 ulas bawang merah @ 1 labu bawang besar holland - Dikisar
o  1 ulas bawang putih- Dikisar
o  1 sudu besar ketumbar biji - disagai dan ditumbuk halus
o  5 tangkai cili kering - Dikisar
o  3 cawan santan
o  2 sudu besar kerisik
o  1 keping asam keping
o  garam, nisan/gula  melaka, secukup rasa


Cara Membuat

ü Kisarkan bahan bahan yang ditanda kisar.
ü sediakan kuali, masukkan ayam, bahan bahan kisar tadi
ü  garam , nisan, asam keping,  dan di masak seketika, atau ayam separuh masak.
ü Kemudian masukkan jantung pisang , guna kan api yang sederhana, selepas itu masukkan kerisik, dan cili hijau. masaklah sehingga kuah tinggal sedikit, atau hampir kering.

No comments:

Post a Comment