RESEPI IKAN TALANG MASAK KARI
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan
berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia,
Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa
dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada
beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari
kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad
ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat
jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.
Bahan Bahan
o 1/2 ekor ikan masin Talang | rendam seketika untuk menghilangkan
masin
o
250ml santan pekat
o
1 peket serbuk kari ikan
o
4 biji ubi kentang - dibelah empat
o
1 biji lobak merah - dibelah
o
Sedikit air
Bahan
ditumis
o
6 biji bawang kecil
o
4 ulas bawang putih
o
1 tangkai daun kari
o
Sedikit minyak masak
CARA
MEMASAK:
Rebus ubi kentang bersama serbuk rempah kari
sehingga garing dan empuk.
Kemudian masukkan ikan bersama lobak merah
dan kacau rata. Biarkan masak seketika.
Tuangkan santan dan biarkan mendidih
seketika.
Masukkan bahan tumisan yang telah digoreng ke
dalam kuah dan gaulkan sehingga sebati.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Sumber:
rasa.karangkraf.com
No comments:
Post a Comment