Kacang buncis merupakan sejenis sayur kekacang yang berbuah dan sangat kaya dengan kandungan protein. Ia dipercayai berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Kacang buncis atau nama saintifiknya adalah Phaseolus vulgaris mengandungi pelbagai khasiat yang tidak terdapat pada tumbuhan sekelurga dengannya.
o
Bunga kobis
secukupnya
o
300 gm
buncis
o
1 batang
carrot
o
3 ekor
sotong yang besar
o
2 biji
bawang kecil
o
3 ulas
bawang putih
o
2 sudu sos
tiram
o Garam secukup rasa
CARA-CARANYA:
1. Kupas semua bawang dan dimayang halus , potong sayur buncis , bunga kobis dan lobak merah.
2. Bersihkan sotong dan potong nipis-nipis.
3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang biar sampai layu.
4. Masukkan sotong , sos tiram dan lobak merah , kacau sampai sotong separuh masak dan masukkan kacang buncis , bunga kobis dan garam .
5. Terus kacau supaya semua bahan mesra dan tutup api bila sayur buncis masak. Siap untuk hidangan
1. Kupas semua bawang dan dimayang halus , potong sayur buncis , bunga kobis dan lobak merah.
2. Bersihkan sotong dan potong nipis-nipis.
3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang biar sampai layu.
4. Masukkan sotong , sos tiram dan lobak merah , kacau sampai sotong separuh masak dan masukkan kacang buncis , bunga kobis dan garam .
5. Terus kacau supaya semua bahan mesra dan tutup api bila sayur buncis masak. Siap untuk hidangan
No comments:
Post a Comment