Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN-BAHAN
o
1kg sotong
segar (cabut kepala, buang tulang dan giginya)
o
5 biji
bawang merah
o
3 biji
bawang putih
o
2 keping
asam gelugur
o
2-3 batang
serai
o
Air
secukupnya untuk kuah
o
Garam
secukup rasa dan sedikit gula melaka
o Beberapa biji lada hidup atau
cili padi - jika mahu pedas
CARA-CARANYA:
1. Sotong
dibersihkan dan tos.
2.Bawang merah
dan bawang putih dimayang halus, serai diketuk.
3.Didihkan
air, campur bawang, serai dan asam keping. Masukkan sotong, garam dan sedikit
gula melaka.
4.Masaklah
seperti biasa hingga sotong masak tapi jangan terlalu lama, kerana sotong akan
liat.
5. Akhir
sekali, masukkan lada hidup dan cili padi. Sesuaikan rasa dan angkat. Sedap
dimakan panas-panas bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment