Tuesday, November 07, 2017

RESEPI SOTONG MASAK KARI KERING

BAHAN-BAHAN:
10 ekor sotong-bersihkan dan masukkan balik kepala dan toskan
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
1 cawan santan pekat
5 sudu makan kari ikan
1 biji tomato
1/2 sudu kecil jus pekat asam jawa adabi
2 sudu makan sos tomato
garam, air dan minyak secukupnya

BAHAN DITUMIS:
1 batang kayu manis
2 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1/2 labu bawang besar di hiris
2 biji bawang merah di hiris
1 biji tomato didadu
1 biji bawang putih di hiris
1 sudu teh halba campur

CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan masukkan halba campur, bawang besar, bawang putih dan bawang merah yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.

Masukkan pula buah tomato yang telah didadu. Biarkan sebentar.

Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air. kacau selalu dan kecilkan api.

Biarkan masak dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.

Setelah naik minyak baru masukkan santan.

Apabila santan mendidih masukkan pula sotong.

Jangan masak sotong terlalu lama…bila mendidih masukkan pula jus asam jawa dan rasa dulu garam barulah di padamkan api.

No comments:

Post a Comment