BAHAN-BAHAN:
10 ekor
sotong-bersihkan dan masukkan balik kepala dan toskan
5 biji
bawang merah
4 biji
bawang putih
1 inci halia
1 labu
bawang besar
1 cawan
santan pekat
5 sudu makan
kari ikan
1 biji
tomato
1/2 sudu
kecil jus pekat asam jawa adabi
2 sudu makan
sos tomato
garam, air
dan minyak secukupnya
BAHAN DITUMIS:
1 batang
kayu manis
2 biji bunga
cengkih
2 biji bunga
lawang
2 biji buah
pelaga
2 tangkai
daun kari
1/2 labu
bawang besar di hiris
2 biji
bawang merah di hiris
1 biji
tomato didadu
1 biji
bawang putih di hiris
1 sudu teh
halba campur
CARA
MEMASAK:
Panaskan
minyak dan masukkan halba campur, bawang besar, bawang putih dan bawang merah
yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.
Masukkan
pula buah tomato yang telah didadu. Biarkan sebentar.
Masukkan serbuk
kari ikan dan sedikit air. kacau selalu dan kecilkan api.
Biarkan masak
dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.
Setelah naik
minyak baru masukkan santan.
Apabila
santan mendidih masukkan pula sotong.
No comments:
Post a Comment