Tom yam
(bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam
"Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua
hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand.
Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa
Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu
bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti
Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam
memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba
wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun
dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
o 10 ekor udang dibersihkan.
o 5 ekor sotong dihiris
o 2 kiub pati tomyam adabi
o 1 peket perencah tomyam adabi
o 5 - 6 gelas air ( anak ramai,
kuah lebih😆)
o 1/4 cawan santan kotak kara
o 1 batang carrot
o 1 mangkuk kecil cauliflower
o 1 peket baby corn
o 1 peket cendawan tiram
o 1 biji tomato belah empat
o 1 biji bawang besar potong wedges
o 2 batang serai diketuk
o 4-5 helai daun limau purut
o sepokok ketumbar
o 2-3 biji cili padi diketuk
o 2 sudu makan jus limau nipis
o sudu teh gula perang
o garam secukup rasa
o minyak untuk menumis
CARA
MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak, masukkan serai. Kacau sekejap hingga bau.
2. Masukkan air, kiub pati tomyam dan perencah tomyam. Tunggu hingga mendidih.
3. Masukkan carrot, cauliflower, baby corn dan bawang besar.
4. Biarkan sekejap sebelum dimasukkan daun ketumbar, daun limau purut, jus limau nipis dan gula perang.
5. Apabila carrot mula lembut, masukkan sotong, udang, cendawan, cili padi dan tomato.
6. Masak sehingga sotong dan udang bertukar warna. Perisakan dengan garam. Tutup api. Sedia utk dinikmati.
1. Panaskan sedikit minyak, masukkan serai. Kacau sekejap hingga bau.
2. Masukkan air, kiub pati tomyam dan perencah tomyam. Tunggu hingga mendidih.
3. Masukkan carrot, cauliflower, baby corn dan bawang besar.
4. Biarkan sekejap sebelum dimasukkan daun ketumbar, daun limau purut, jus limau nipis dan gula perang.
5. Apabila carrot mula lembut, masukkan sotong, udang, cendawan, cili padi dan tomato.
6. Masak sehingga sotong dan udang bertukar warna. Perisakan dengan garam. Tutup api. Sedia utk dinikmati.
No comments:
Post a Comment