Monday, November 06, 2017

RESEPI IKAN PARI MASAK SAMBAL TEMPOYAK

TEMPOYAK
Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat terkenal.


IKAN PARI
Ikan Pari atau nama saintifiknya Dasyatidae adalah sejenis keluarga ikan yang terdapat di seluruh dunia. Ikan Pari adalah bersaudara dengan ikan jerung. Tetapi tidak seperti ikan jerung, yang merupakan pemangsa yang menggerunkan dengan rahang yang berkuasa, ikan pari jarang sekali menugut manusia dan mulutnya yang kecil bukanlah ancaman sama sekali. merasa terancam, berbentuk seperti pisau daging bergerigi dan memiliki bisa yang mengancam pemangsa.

RESEPI IKAN PARI MASAK SAMBAL TEMPOYAK
 
Sekadar Hiasan


BAHAN-BAHAN :
o   7 ketul ikan pari*
o   Sedikit serbuk kunyit*
o   Sedikit garam* semua bahan disatukan
o   1 biji bawang besar - dicincang
o   2 ulas bawang putih - dicincang
o   5 biji cili merah*
o   5 biji ciliapi*
o   Sedikit belacan* - dikisar
o   2 sudu besar tempoyak
o   1 helai daun limau purut - dihiris
o   Garam dan gula secukupnya
o   Limau nipis- ambil jus

CARA-CARA :
o   Ikan yang diperap bersama serbuk kunyit dan garam digoreng hingga masak.
o   Angkat dan toskan.
o   Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
o   Masukkan cili kisar dan masak hingga garing.
o   Masukkan tempoyak dan kacau.
o   Perasakan garam dan gula secukupnya.
o   Masukkan ikan dan daun limau. Kacau rata.
o   Perahkan sedikit limau diatas sambal.
o   Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment