IKAN PATIN
Ikan Patin atau nama
saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius
Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan
lombong-lombong.
Pangasianodon hypophthalmus
berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak
secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan
Dory, Swai, dan Basa.
Bentuk fizikal utamanya adalah
mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik
dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh
menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari
pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.
Ikan ini pernah mencetuskan
kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 sekilogram
terutamanya di sekitar negeri Pahang. Ikan Patin di Pahang terkenal dengan
keenakan dan kelembutannya kerana mempunyai persekitaran yang sesuai sebagai
habitat ikan ini. Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai
masam tempoyak.
IKAN PATIN MASAK SAMBAL
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan patin siang dan
potong kecil.Goreng garing
air asam jawa
garam
2 helai daun limau purut dihiris
halus..
BAHAN KISAR
3 ulas bawamg merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
segenggam cili api merah
sedikit belacan
PROSES PENYEDIAAN
panaskan minyak dalam kuali dan
tumis bahan bahan yang telah dikisar sehingga pecah masak.
Masukkan air asam jawa,
garam secukup rasa selepas tu masukkan pula daun limau purut.tutup api
dan masukkan ikan.gaul rata dengan sambal.sedia untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment