Goreng
ialah satu proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau
pasir. Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa
sawit untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga
matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit
lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan
hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul
dan sedap. Menggoreng dengan minyak yang sedikit dikatakan digoreng secara
tohor.
Goreng
penuh ialah menggoreng dengan minyak yang banyak.Goreng celup tepung ialah
makanan yang disaluti tepung sebelum digoreng contohnya ikan goreng celup,
sotong goreng celup, pisang goreng, keledek goreng, sukun goreng, cempedak
goreng dan ayam goreng. Di China dan India, buah berangan atau kacang tanah
digoreng dengan pasir panas atau garam panas.
RESEPI HATI LEMBU GORENG KUNYIT
500 gm
hati lembu - potong kecil
1 sk
serbuk kunyit
1 biji
bawang besar - hiris
5 batang
lada merah - hiris
1 sk
serbuk cukup rasa (saya tambah)
garam
cukup rasa
minyak
masak
5 batang
kacang panjang - dipatah-patahkan
PROSES MASAK
Gaul hati
lembu dengan garam, serbuk cukup rasa dan serbuk kunyit. Masak hati lembu dalam
kuali hingga airnya kering
Bila air
dari hati lembu tadi telah kering, masukkan sedikit minyak dalam kuali dan
gorenglah hati lembu tadi.
Masukkan kacang
panjang dan kacau sebati. Bila kacang panjang hampir layu masukkan pula hirisan
bawang dan lada merah, kacau sebati.
Biar
hingga hirisan bawang dan lada merah agak layu barulah ditutup apinya. Sedia
untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment