Monday, December 04, 2017

RESEPI KERANG PEDAS


KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.


Guni-guni berisi kerang Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.

RESEPI KERANG PEDAS
BAHAN BAHAN
200 gm isi kerang

BAHAN UNTUK DI KISAR(BAHAN A)
3 senduk cili kisar
5 biji bwg kecik
sebijik bwg merah sederhana.
5-6 ulas bawang putih
sedikit halia

BAHAN-BAHAN LAIN
1 biji bawang kuning hiris bulat
Garam dan gula secukup rasa
1/2 inci belacan
1 batang serai di titik
sedikit santan
Perahan jus asam jawa
sedikit sos tiram
sos cili
sos tomato

PROSES PENYEDIAAN
Kerang dibersihkan, dan dicelur seketikap di dalam air panas mendidiih, kemudian di kopek kopek dan di ambil isinya

Kisar bahan A dan Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan, goreng hingga harum bau belacan

Masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik sehinga naik minyak

Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam, gula, sos tiram, sos cili dan sos tomato ,kacau hingga sebati.

No comments:

Post a Comment