Monday, December 04, 2017

RESEPI ASAM PEDAS TETEL LEMBU

Tetel ialah daging lembut yang bercampur dengan urat, tulang, lemak dan yang seangkatan


 RESEPI TETEL ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
500 gm tetel lembu, potong kecil
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan, dibelah
1 liter air [saya gunakan air ni untuk merebus daging
Air asam jawa secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
15 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2.5 cm lengkuas
3 batang serai
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih

PROSES MASAK
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.

Kemudian masukkan air sehingga mendidih [saya masukkan air rebusan daging].Masukkan pula tetel dan air asam jawa.Perasakan secukupnya.Biarkan tetel sehingga menjadi lembut.

Setelah itu masukkan daun kesum dan bunga kantan.Biarkan mendidih.
Akhir sekali, tutupkan apiu barulah dimasukkan belimbing buluh dan biarkan lembut sedikit. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment