Tuesday, December 05, 2017

RESEPI GULAI DAGING KAMBING

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas..

RESEPI GULAI DAGING KAMBING

BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing
1 paket rempah gulai bunga ros
1/2 paket rempah masak bunga ros
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar gula merah
1 paket kecil kerisik
1 cawan bawang goreng
1   2 sudu besar susu manis
      1 tin kecil tomato puri
3 ketul ubi kentang - potong 4
2 sudu besar kicap manis 
air secukupnya

BAHAN KISAR
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 in halia
1/2 in lengkuas

BAHAN TUMIS
2 INCI kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan simpul
Minyak

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi. Masukkan bahan kisar,tumis sehingga naik bau dan garing.Masukkan cili giling, tumis sekejap lagi.

Masukkan gula merah. Masukkan pes rempah, tumis hingga pecah minyak.Masukkan tomato puri kacau sekejap

Masukkan daging, gaul sebati.renehkan biarkan sebentar untuk kecutkan daging dan rempah mesra ke dalam daging.

Tambah air hingga paras daging (gulai ni takleh pekat sgt),masukkan bawang goreng (ramas/hancurkan),kerisik dan susu manis

Masak sehingga daging hampir empuk.Masukkan kentang,biarkan hingga kentang empuk.Masukkan garam, gula/perasa. Sesuaikan rasa

Akhir sekali masukkan sedikit kicap manis, sos tiram (jika suka) renehkan hingga kuah agak pekat

No comments:

Post a Comment