MI/MEE
Mi atau mee ialah
sejenis makanan yang diperbuat daripada doh tidak beragi yang dibentuk menjadi
jaluran yang nipis dan leper atau silinder bulat lalu dimasak dalam cecair yang
mendidih. Bergantung pada jenisnya, mi bolehlah dihidangkan kering atau
disejukkan sebelum dimasak. Perkataan "mi" berasal daripada sebutan
bahasa Hokkien bagi perkataan Cina "麪" kerana
makanan ini juga berasal dari China.
RESEPI KUAY TEOW UDANG GORENG
BAHAN BAHAN
1 bungkus kuay teow
- bilas dgn air panas utk buang minyak
10-15 ekor udang
2 biji bawang putih
- diketuk
2 biji bawang kecil
- dihiris nipis
1 biji telur
2 pokok sawi /
secekak daun kucai
1 cawan taugeh
2 s/b cili kisar
2 s/b cili sos
2 s/b sos tiram
1 s/b sos tomato
3 s/b kicap pekat
Sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak.
Tumis bawang putih & bawang kecil. Masukkan cili kisar dan masak smpai cili
sedikit garing.
Masukkan sos cili,
tiram dan tomato. Kacau lagi. Masukkan garam, kicap, udang dan telur.
Akhir sekali
masukkan kuay teow, sawi dan taugeh. Kacau rata. Sedia utk dihidang
No comments:
Post a Comment