KETAM
Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks.
Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM MASAK
SAMBAL CILI
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
2 ekor ketam bunga
saiz besar dan potong 2
Daun parsley tuk
hiasan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 biji telur
3 sudu besar minyak untuk menumis
1/2 cawan air
BAHAN DIKISAR
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu kecik serbuk
cili
1 sudu kecik tauchu
BAHAN SOS
2 SB sos tomato
6 SB sos chilli
lingham's
2 SB sos ikan
1 SB sos tiram
PROSES MASAK
Panas kan minyak dan
masukkan bahan bahan kisar, bila dah pecah minyak dann kering cikit masukkan
bahan bahan sos, gula, garam secukup rasa dann kacau rata.
Masukkan air kedalam
mangkuk sos dan tuang dlm kuali kacau rata lg. Kemudian masukkan ketam kacau bg
sebati, kecik kan api dan tutup dlm 5 hingga 10 minit sampai ketam masak.
Bila ketam dah agak
masak buka penutup n besaq kan api dan masukkan telur dan kacau rata sampai
sebati dan agak kering. Siap tuk
dihidangkan..
No comments:
Post a Comment