IKAN KEMBUNG
Kembung adalah nama
sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku
Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri,
tongkol, tuna, madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama
lema atau tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara. Dari sini didapat
sebutan kembung banjar.
RESEPI IKAN KEMBUNG
MASAK LADA HITAM
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan kembong
- bersih & toskan
1 biji cili merah -
belah 2
1 biji cili hijau -
belah 2
1 biji bawang besar
- potong bulat
2 s/b kicap masin
Minyak
Garam
BAHAN KISAR
5 biji bawang kecil
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 SD lada hitam
10 biji cili api
PROSES PENYEDIAAN
Kisar bahan bahan bahan kisar
Panaskan minyak
dan goreng ikan hingga kekuningan dan garing. Ketepikan.
Tumis pula bahan yang
dikisar hingga pecah minyak. Masukkan pula kicap, bawang besar & cili
besar. Kacau sebentar. Perasakan dgn
garam dan siap
No comments:
Post a Comment