Telur
masin merujuk kepada telur yang diawet dengan menggunakan garam bagi
mengekalkan ketahanannya. Jenis telur masin yang paling popular adalah telur
itik. Ini adalah kerana kuningnya yang lebih besar, tetapi telur ayam turut
boleh dijadikan telur masin.
Telur
masin pernah merupakan hasil perdagangan penting orang-orang China yang
mengembara ke luar negeri sebagai bahan bekal dan bahan perdagangan.
Telur-telur ini disimpan di dalam tempayan yang kemudiannya turut dijual
selepas telur di dalamnya habis digunakan.
RESEPI UDANG TELUR MASIN
PROSES PENYEDIAAN
Asingkan
telur masin dari kulit dan hancurkan. Ketepikan. Udang dibersihkan dan digaul
dgn garam dan serbuk kunyit.
Goreng
sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua
lebihan minyak)
Panaskan
butter dlm kuali kemudian tumis bawang putih, cili padi dan daun kari.
Panaskan
kuali masukkan butter, tumis bawang putih,daun kari dan cili padi hingga wangi
dan masukkan telur masin yg dihancurkan tadi.
Kemudian
masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sbb dah ada rasa masin dr
telur masin) 7. Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi.
Masak
seketika, kemudian bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment