Monday, December 04, 2017

RESEPI TELUR PUYUH MASAK SAMBAL TUMIS

Burung Puyuh adalah sekumpulan burung yang bertubuh kecil tanpa ekor dari famili Phasianidae atau Odontophoridae. Burung Puyuh memiliki sayap namun tidak pandai terbang seperti burung pada umumnya. Anatara ciri burung ini adalah termasuk pemakan biji-bijian, memiliki bulu yang loreng, dan lubang hidung berada di pangkal paruh.

RESEPI SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH
BAHAN BAHAN
30 Biji Telur Puyuh
1 biji bawang holland - hiris bulat
sedikit air asam jawa
segenggam ikan bilis halus
garam, gula secukupnya
secubit perasa

BAHAN KISAR
30 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
1-2 ulas bawang putih
1 inci belacan

PROSES MASAK
Gaul sotong bersama sedikit garam, serbuk cukup rasa Knorr dan serbuk kunyit secara merata. Panaskan sedikit minyak dan tumis sotong tadi.

Tutup kuali dan biarkan air sotong kering. Hati-hati jangan sampai kering hangus pula. Bila air sotong sudah kering, masukkan air asam jawa. Kacau sebati, diikuti gula dan kicap masin secukupnya. Kacau sebati.

Masukkan hirisan lada hijau dan lada merah dan bawang besar Kacau lagi. Perlahankan api, tutup semula kuali dan bila lada dan bawang mula layu barulah boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment