Tuesday, December 05, 2017

RESEPI AYAM MASAK RENDANG PINDANG

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu, bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap.

Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

RESEPI AYAM MASAK RENDANG PINDANG
BAHAN BAHAN
Ayam dibelah, dicuci dan ditoskan
5 batang serai dikisar
1 cawan santan
2 keping asam keping
beberapa helai daun limau purut
garam, gula, perasa
5 sudu besar minyak masak

BAHAN KISAR
6 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
4 biji cili api

PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan garing. Masukkan santan. Masukkan ayam.

Tambahkan dengan garam, gula dan perasa. Masak hingga kuah pekat.

No comments:

Post a Comment