MI/MEE
Mi atau mee ialah
sejenis makanan yang diperbuat daripada doh tidak beragi yang dibentuk menjadi
jaluran yang nipis dan leper atau silinder bulat lalu dimasak dalam cecair yang
mendidih. Bergantung pada jenisnya, mi bolehlah dihidangkan kering atau
disejukkan sebelum dimasak. Perkataan "mi" berasal daripada sebutan
bahasa Hokkien bagi perkataan Cina "麪" kerana
makanan ini juga berasal dari China.
RESEPI MEE UDANG
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
1 kg mee kuning
300 gm udang kuning
besar
4 sudu besar cili
kisar
1 sudu besar petis
3 sudu besar sos
tomato
1 sudu besar sos
cili
Sawi, taugeh, daun
bawang, bawang goreng
Gula , garam
BAHAN KISAR
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang
kering
1/2 inci halia
PROSES PENYEDIAAN
Rebus udang hingga
masak. Tapis dan keluarkan udang dan asingkan.
Tumis cili kisar
hingga garing dan masukka bahan yg telah dikisar. Biarkan hingga pecah minyak
dan garing.
Masukkan air
rebusan udang biar hingga kuah mendidih & masukkan sos tomato, sos cili. Masukkan
garam & gula
Celur mee, sawi dan
taugeh. Susun udang di atas
mee semasa hidang dan curahkan kuah. Hiaskan dgn bawang goreng & daun
bawang.
No comments:
Post a Comment