SAMBAL
Sambal ialah sos
yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan
bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu
hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal
yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI SAMBAL CILI API
PETAI BELALANG
BAHAN BAHAN
1/2 cawan ikan
bilis - bersih, basuh dan toskan
10 papan petai
belalang - ambil isinya
1 keping asam
gelugor
Garam
Minyak
BAHAN KISAR
15 biji cili api
1 1/2 biji bawang
besar
3 ulas bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak,
goreng ikan bilis hingga garing / kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Tumis bahan kisar. Masukkan
asam gelugor dan bawang besar yg dihiris, kacau. Perasakan dgn garam.
Akhir sekali
masukkan petai dan ikan bilis, kacau seketika sebelum diangkat.
No comments:
Post a Comment