Asam (yang sering diwakili dengan
rumus umum HA) secara umum merupakan senyawa kimia yang bila dilarutkan dalam
air akan menghasilkan larutan dengan pH lebih kecil dari 7. Dalam definisi
modern, asam adalah suatu zat yang dapat memberi proton (ion H+) kepada zat
lain (yang disebut basa), atau dapat menerima pasangan elektron bebas dari
suatu basa. Suatu asam bereaksi dengan suatu basa dalam reaksi penetralan untuk
membentuk garam. Contoh asam adalah asam asetat (ditemukan dalam cuka) dan asam
sulfat (digunakan dalam baterai atau aki mobil).
RESEPI
ASAM TUMIS DAGING LEMBU
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
500 gram daging lembu dihiris ikut
suka
3 batang serai dititik
1 cekak daun kesum dilurut dari
tangkainya
2 kuntum bunga kantan dibelah 2
1 mangkuk kecil air asam jawa (jangan
pekat sangat)
garam dan gula secukupnya
BAHAN KISAR
18 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
1/2 halia dikisar
1/2 kunyit hidup dikisar
sedikit belacan dikisar
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan
kisar bersama serai yang dititik hingga naik bau dan pecah minyak. Saya suka
tumis lama dan sering dikacau supaya cantik tumisannya. Masukkan garam dan gula
secukupnya. Kacau sebati.
Tambahkan dengan hirisan daging.
Gaulkan dengan bahan tumis tadi dan tutup periuk. Kacau sekejap-sekejap. Bila
air daging telah kering, tambahkan dengan air ikut suka banyak mana kuah yang
kita mahu.
Bila kuah telah menggelegak,
tambahkan dengan air asam pula. Masak lagi hingga daging empuk.
Tambahkan dengan daun kecum dan bunga
kantan. Kalau suka boleh masukkan bunga kantan setelah menambahkan air asam ke
dalam masakan. Biar di atas api seketika dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment