Monday, December 04, 2017

RESEPI DAGING LADA HITAM

Lada hitam (nama saintifik: Piper nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi. Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5 milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan, seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah matang kering) dan lada putih (benih masak kering

RESEPI DAGING LADA HITAM
BAHAN BAHAN
500 gm daging lembu [saya hiris dan rebus 45 minit]
1/2 botol sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam kisar [resepi asal tak ada]
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 gm halia

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan sos lada hitam scukupnya.Kacau rata.

Seterusnya masukkan garam dan gula. Akhir sekali, apabila telah mendidih, masukkan daging dan didihkan sehingga ia menjadi lembut. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment