SOTONG
Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi
kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta
dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
SOTONG MASAK KARI
BAHAN-BAHAN
500 gm sotong
2 cawan santan pekat
1 peket rempah kari udang
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kayu manis - 1 batang je
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Garam dan air asam jawa secukup rasa
PROSES MASAK
Kupas bawang, halia dan mayang halus semua bawang serta halia ini
, panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama kayu
manis, daun kari , bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi.
Bancuhkan rempah kari dengan sedikit air di dalam mangkuk . Bila
bawang sudah layu , masukkan rempah kari serta air asam jawa kemudian terus
kacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak.
Kemudian masukkan semua santan dan kacau supaya semua bahan mesra
dan biarkan kuah mendidih kemudian masukkan sotong dan terus kacau . Masukkan
garam dan biarkan sotong masak baru la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment