UDANG
Udang
ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order
Dendrobranchiata . Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang
berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang
(oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"),
manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata
ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam,
dan sebagainya.
Udang
boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air
masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di
Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang
hanya untuk di eksport.
MASAK LEMAK UDANG REBUNG
BAHAN BAHAN
400g rebung
300g udang basah
5ulas bawang merah
3ulas bawang putih
20 biji cili padi
1" kunyit hidup
1/2" halia
sebatang serai dititik
sebijik kelapa diperah santannya
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan rebung kemudian rebus sekejap angkat dan toskan terlebih dahulu kemudian ketepikan
Perah santan ambil patinya. tumbuk bawang merah+bawang
putih+halia+kunyit+cili padi hingga lumat
Masukkan ke dalam pati santan tadi. masak dengan api
sederhana dan kacau selalu supaya santan tidak pecah. apabila sudah
mendidih
Masukkan rebung dan udang kemudian kacau lagi sesuaikan rasa
masinnya angkat dan bolehlah dihidang
No comments:
Post a Comment