Thursday, December 07, 2017

RESEPI DAGING MASIN GORENG

DAGING LEMBU
Daging lembu (Bahasa Inggeris: beef) adalah jaringan otot yang diperoleh daripada lembu yang biasa dan umum digunakan untuk keperluan makanan. Di setiap kawasan, penggunaan daging ini berbeza-beza bergantung kepada cara pemotongannya. Sebagai contoh, daging batang pinang, daging rusuk dan T-Bone sangat umum digunakan di Eropah dan di Amerika Syarikat sebagai bahan stik sehingga bahagian ini banyak diperdagangkan. Tetapi, di negara Asia lain, daging ini banyak digunakan untuk makanan berempah dan bersantan seperti sup tulang dan rendang.

Selain itu, terdapat beberapa bahagian daging lembu lain seperti lidah, hati, perut dan punggung hanya digunakan di negara tertentu sebagai bahan makanan.


RESEPI DAGING MASIN GORENG
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
200gm daging masin yang telah dicuci
3 ulas Bawang putih - Dimayang
3 ulas bawang merah -Dimayang
1cm halia- Dimayang
1 Ulas Bawang besar 
Cili besar hijau
Minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan daging ke dalam kuali dan keringkan airnya. 

Kemudian tambah air lain, dan rebus selama 1 - 1/2 jam atau hingga daging lembut, baru dimasukkan minyak masak, bawang putih, bawang merah dan halia. 

Kacau selalu supaya kelihatan garing. Bila garing, masukkan hirisan lada hidup dan bawang besar, kacau sebentar dan angkat.



No comments:

Post a Comment