Tuesday, December 05, 2017

RESEPI SAMBAL TUMIS UDANG DAN SOTONG KECIL

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.

RESEPI SAMBAL TUMIS UDANG DAN SOTONG KECIL
BAHAN BAHAN
500 gm udang saiz sederhana
500 gm sotong saiz kecil
3 senduk cili kisar
3 biji bawang besar kisar
2 ulas bawang putih kisar
1 inci belacan kisar
air asam jawa
garam dan gula
1 biji bawang besar kuning dipotong bulat

PROSES PENYEDIAAN
Kupas kulit udang dan tinggalkan hanya bahagian ekornya sahaja. Rebus kulit udang tadi dan toskan air rebusannya. Dalam periuk masak sotong hingga airnya kering.

Untuk mengisar bahan-bahan kisar, gunakan sebahagian air rebusan udang dan ramaslah asam jawa. Gunakan air tersebut untuk mengisar bahan-bahan tadi.

Dalam kuali, tumiskan bahan-bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Masukkan sotong dan udang. Gaul sebati.

Sekiranya sambal terlalu pekat bolehlah masukkan lebihan air rebusan udang tadi. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan kacau lagi.

Biarkan seketika di atas api atau hingga udang masak. Hidangkan.


No comments:

Post a Comment