ACAR
Acar adalah sejenis hidangan Malaysia yang terdiri
daripada bahan-bahan yang dijeruk. Sayur-sayuran keras, atau buah-buahan
jeruk disatukan menjadi suatu hidangan yang tersendiri. Ada acar yang dimasak,
manakala ada acar yang dibuat seperti gaya rojak atau salad. Acar biasanya
dijadikan lauk sampingan bagi hidangan nasi, misalnya nasi putih, nasi minyak
atau nasi beriani.
Disebabkan terdapat
pelbagai pengaruh masakan kaum di Malaysia, acar sudah berkembang dan meranting
mengikut variasi kaum, terdapat pelbagai jenis acar, mengikut selera kaum
masing-masing.
RESEPI ACAR TIMUN
BAHAN BAHAN
1 biji timun -
buang biji dan potong 1"
1 biji carrot -
buang kulit dan potong 1"
1sb biji sawi
10 biji bawang
kecil
5 biji bawang putih
-
1 biji cili hijau -
buang biji dan potong 1"
1 biji cili merah
Minyak
Sedikit air asam
Garam
2 sb cuka
BAHAN KISAR
1 biji bawang
besar
3 biji bawang putih
2 sb udang kering
PROSES PENYEDIAAN
Kisar bahan bahan
kisar
Panaskan minyak dan
tumis bahan kisar hingga benar benar masak. Masukkan carrot, bawang putih dan
bawang kecil. Kacau seketika.
Masukkan pula
timun, cili besar dan biji sawi.
Akhir sekali
masukkan air asam, cuka dan perasakan dgn garam. Kacau seketika sebelum
diangkat.
No comments:
Post a Comment